МЗ Чонопља

Николе Тесле 21 
25210 Чонопља 
тел: 025/844-050 
фаx: 025/844-865 
е-маил: mzemina@eunet.rs

Савет МЗ:

 Жељко Секулић, председник,  Чаба Сакач, заменик председника,

Дарко Смиљанић, Драган Бајић, Душан Вуковић, Зоран Ћипало, Давор Басара, Ђуро Секулић, Дејан  Тепавац, Небојша Видовић, Владимир Узелац, Ђурађ Милановић, Раде Бастаја и Ласло Гардил

 

Серкретар МЗМирко Дражић 
Емина Есаповић, координатор Групе за развој заједнице 

  Најстарији подаци о Чонопљи датирају од 1399. године што се данас сматра даном оснивања насељеног места. Чонопља се налази североисточно од Сомбора, на средокраћи пута Светозар Милетић - Кљајићево. Од Сомбора је удаљена 11 км повезана је са околином путном мрежом (Сомбор- Кљајићево - Светозар Милетић), никада није спојена са Пачиром (летњи пут излази на Б. Тополу, Бајмок, Сенту, Суботицу и Кањижу).

 

  ПругаКроз Чонопљу пролази железничка пруга на правцу Сомбор - Врбас (изграђена 1906 ). Географске коордианте Чонопље су 45 степени и 49 минута географске ширине и 19 степени и 15 минута географске дужине источно од Гриниџа. Надморска висина села је 81 м. Насељено место и атар се простиру на 7.715 хектара земље. 
  Чонопља на задњем попису има 4.491 становника, чине га три веће етничке групе: Срби, Мађјари и Буњевци, који живе у складној мултиетничкој толеранцији.
  Кроз село је прошло око 4.500 избеглог и прогнаног становништва са територије бивше Југославије, од чега се 600 трајно задржало у Чонопљи. 
   Чонопља је деведесетих година прошлог века имала 1.160 запослених са повремено запосленима 1.380. У селу поред доминантног ратарења и сточарства на индивидуалном сектору послују четири привредна субјекта: АД "Будућност", ЗЗ "Родна", недавно приватизована циглана "Напредак", и ДПП "Бачка" Чонопља која се налази у врло тешкој економској кризи.

  ЦркваПоред ових проблема стожер је МЗ Чонопља која у сарадњи са приватницима одржава културно-спортски зивот. Од спортских организација активни су: ФК "Слога", РК "Будућност", КК "Зоран Трбојевић" УСР "Шаран" и ЛД"Фазан". У селу су активна три културно-уметничка друштва: КУД "Вук Караџић", КУД "Буњевачка грана" и КУД "Аранy Јанос". Рад сва три друштва се заснива на циљу неговања и одржавања традиције етничког стваралаштва, језика и сарадње са другим културно-уметничким друштвима из земље и иностранства. Сва три КУД-а су редовни учесници Етно Фестивала хране и музике у Новом Саду, а осим што учествују на разним смотрама и фестивалима, веома су често и домаћини бројних фолклорних манифестација на нивоу Општине и Републике. 
  У Чонопљи постоји и добровољно ватрогасно друштво, основано

1924. године, које се врло често изузетно добро презентује на такмичењима локалног и савезног типа. Друштво броји преко 60 чланова. 
  2001. године Чонопља је укључена у рад Америцке фондације за развој АДФ, која је знатно помогла грађанима у решавању проблема и кроз ову сарадњу су остварени пројекти у вредности 10,5 милиона динара, новцем који даје амерички народ. Средства су уложена у: Опремање информатичког кабинета у ОШ "Мирослав Антић", реновирање и опремање здравствене станице, реконструкцију Дома културе, који је изграђен 1946 године, опремање канцеларије МЗ савременом опремом, опремање центра грађанских активности у месној библиотеци и реконструкцију забавишта. Такође су у протекле три године урађене велике акције чишћења и уређења као и озелењавања за Дан Планете Земље, које су допринеле да село изгледа пуно лепше. 
  Као изузетно привлачна атракција за посетиоце Чонопље је акумулационо језеро које се налази североисточно од села ка Пачиру. Површина језера је 38 хектара, богато је разним слатководним рибама и окружено пријатним амбијентом за одмор, рекреацију и спортски лов и риболов, као и Рибарске вечери у организацији СДР "Шаран" и ЛД "Фазан" Чонопља. Још једна примамљива понуда за посетиоце је јединствено салашко насеље "Шапоње" које се налази на правцу Чонопља - Сомбор. Ово насеље је сачувано и очувано у свом изворном облику живљења. Ту је своје детињство провео и чувени сликар Милан Коњовић.

Датум последње измене: 17.10.2019

Трг цара Уроша 1, 25000 Сомбор, тел: 025/468-111, факс: 025/468-116 | Емаил: info@sombor.rs