МЗ Станишић

Ослобођења 85 
25284 Станишић 
тел: 025/830-097

е-маил: mzstanisic@neobee.net 
е-маил: ddragana@gmail.com

Савет МЗ: Драгослав Матијевић, председник, Никола Јовичић, заменик председника, Бојан Китић, заменик председника, Вукашин Ергић, Драган Катић, Борис Буловић,  Милан Лончар и Љубинко Врачарић.  

Секретар МЗ: Љиљана Гусић

  Станишић је подигнут на излазу једне долине са више лесне и пешчане заравни. Та долина је стари ток реке Плазовића на јужном делу простране Панонске низије. Северно од Станишића налази се мађарска граница, на истоку Телечка лесна зараван, на југу је атар Светозар Милетића и Сомбора, а јужно, на удаљености од 18 км тече река Дунав. Први извори говоре да је 1658. године пустару Станишић добио као донацију актом о давању поклона Павле Серењи. 

  1763. ово место је насељено Србима, досељеницима из Барачке и Даутова. Колонизацијом 1945/46. године, овде су насељене породице из разних крајева Далмације.

  ЗградаИме Станишић потиче још из времена насељавања првих становника у ову област из села Барачке и Даутова. Легенда, а и стари записи кажу да је на челу исељеника ишао један вођа који је био најстарији и најугледнији Србин. Седећи на коњу ишао је полако напред а остали на коњским запрегама и пешке за њим. Људима у колони се допало место на које су стигли и неко од њих узвикну : "Стани чича! Ово је за нас". Настанише се овде и у спомен на те прве речи, назваше насеље Станичича. Током времена, назив се мењао и формирао реч Станчич, Станичић а од 1832. године село носи назив Станишић.

  Данас Станишић има 5.000 становника. Некада је ово место било општина којој су припадала села: Риђица, Гаково, Крушевље и Растина. 
  У школској 2004/2005. години Основну школу "Иван Горан Ковачић" похађа 381 ученик. Тренутно у селу има 1.458 домаћинстава


  КућаЉуди у селу се баве претежно пољопривредом, на индивидуалним газдинствима, као и производњом и прерадом млека и производњом поврћа. Станишић има неколико пољопривредних задруга, две млекаре, млин, циглану, фабрику обуће "Солид", пошту, месну заједницу, матичарску службу, библиотеку, основну школу, забавиште, обданиште, амбуланту, Дом културе и станицу милиције, кафиће и продавнице. Веома активни су чланови Удружења пензионера, жене, еколошка секција, КУД "Доситеј"...

  Захваљујући људима добре воље, опстао је и фудбалски клуб, џудо клуб, шах клуб и удружење голубара, а деца у школи имају могућност да се баве разним активностима, спортским и осталим. 
  Помоћу донације УСАИД-а реконструисана је зграда амбуланте и забавишта, опремљен је информатички кабинет у школи, урађено је грејање у Дому културе, опремљена је Месна заједница и амбуланта, основане су три пољопривредне задруге, а сваке године, поводом Дана планете земље, средствима донатора и учешћем свих грађана, уређује се село. Пре неколико година Станишић је добио нови бунар и тиме је у задовољавајућој мери решено питање водоснабдевања у селу. Сада је у плану изградња капеле на католичком гробљу. Људи који су се активно заузели да би се све ово реализовало, свакако су чланови Савета МЗ: председник Савета Мирко Цветић, чланови Јован Боровић, Драгана Ђапић, Тибор Молнар, Владимир Токић, Миодраг Гњатовић, Радомир Гњатовић, Сава Драговић и Никола Балаћ и секретар Зорица Батинић. 
  У селу постоје католичка и православна црква, сеоско, католичко и јеврејско гробље које је веома добро очувано и одржавано. 
  КУД "Доситеј" је у сарадњи са МЗ у више наврата био домаћин фолклорним ансамблима из Пољске, Грчке, Македоније и Косова а организује и прославу сеоске славе Преображења, сваког 19. августа. Том приликом мештани села и њихови гости могли су видети изложбу икона аматера из Станишића, изложбу народних рукотворина припадника свих народности које живе у Станишићу, изложбу ручних радова, представе драмске групе "Прометеј" а присуствовали су и промоцији сеоских новина "Панонски морнар" које излазе традиционално овим поводом. 
  Све посетиоце сајта позивамо да дођу 19. августа у Станишић и придруже се прослави која има културни и верски карактер и на којој може да се осети компактност свих националних група које живе у нашем селу.

Датум последње измене: 15.10.2019

Трг цара Уроша 1, 25000 Сомбор, тел: 025/468-111, факс: 025/468-116 | Емаил: info@sombor.rs